برج قربان يكي از آثار تاريخي قرن هفتم يا هشتم هجري است.
اين برج در محل زندهاي شهر همدان بين چهارباغ شهيد مدني و خيابان طالقاني واقع است و مدفن شيخ الاسلام حسن بن عطار حافظ ابو العلاء همداني و جمعي از امراي سلجوقي است كه به طرزي ساده و بي پيرايه ساخته شده است.
درباره علت نامگذاري اين بنا به برج قربان، معروف است كه در جريان شورش افاغنه در اواخر دوره صفويه فردي به نام قربان اين محل را سنگر گاه خود قرار داده و ضمن دفع شورشگران، از اهالي محل دفاع كرده و از اين رو مسجد و بقعه به نام او شهرت يافته است.
در سال 1312 و در حين انجام تعميرات درزير برج، سردابي پيدا شد كه كليه قبور اشاره شده در آنجا قرار داشت.
اين برج در تاريخ 28 / 4 / 1354 در فهرست آثار تاريخي و ملي ايران به ثبت رسيده است.
اين بنا از يك برج 12 ضلعي آجري با گنبد هرمي شكل 12 ترك آجري تشكيل شده است. طول اضلاع 12گانه برج از بيرون بيش از 2 متر و از درون كمي بيش از يك متر است.
جبهه خارجي بنا را طاق نماهايي با عمق 15 سانتي متر و پهناي 123 سانتي متر در هر ضلع تشكيل مي دهد كه هر يك به وسيله يك گوشواره از سطح خارجي جرزهاي 12گوشه به عقب نشسته و در جبهه داخلي برج نيز طاق نماهايي به عمق 20 و عرض 90 سانتي متر قرار گرفته است. اين بنا فاقد هرگونه كتيبه و گچبري و تزئينات است.
از سال 1330 بخش فوقاني برج قربان تخريب شده و فرو ريخته بود كه مرحوم محمد تقي مستوفي، رئيس سازمان باستان شناسي آن زمان براي هزاره بوعلي سينا آن را تعمير كرد. به طور كلي برج قربان در 30 سال اخير اندكي تعمير شد و نمايي پيدا كرد.
اين برج به عنوان جاذبه اي تاريخي در حال حاضر از طرف سازمان ميراث فرهنگي بازسازي شده است و بخشي از خانه هاي اطراف نيز خريداري و دور آن حصاركشي شده و رفت و آمد براي توريست ها طي مقرراتي انجام مي شود.
در وسط برج قربان روي طاق سردابه سنگ قبري ساده و معمولي قرار دارد كه اين متن به صورت برجسته و در 6 سطر روي آن حجاري شده است: «يا غفارالذنوب هذا قبرالمرحوم المغفور الوصل رحمه الله تعال محمد، في شهر ذيحجه الحرام سنه 1090» اين سنگ در دوره صفويه ساخته شده است.
جد اعلاي ابوالعلاء همداني، عرب تبار بوده ولي او و پدرانش همداني بوده اند. تاريخ وفات او را 488 ذيحجه نوشته اند.
آتشگاه، آبشاري است كه در فاصلهٔ ۴۰ كيلومتري شهر لردگان از توابع شهركرد واقع شده است. اين آبشار در درهاي به طول سه كيلومتر قرار دارد كه مسير آن از محل چشمه تا محل اتصال به رودخانه خرسان را انواع درختان و گياهان جنگلي فرا گرفته است.
امامزاده هادي در مسير جاده قديم شهر ري،بين خيابان فداييان اسلام و ابن بابويه در محوطه اي وسيع و پر درخت قرار دارد.
اين امامزاده منتسب به امام موسي كاظم هفتمين امام شيعيان است و تاريخ بناي مرقد به زمان شاه طهماسب صفوي برمي گردد كه در سال هاي 1329قمري و 1373شمسي بازسازي شده است.بقعه مساحتي حدود 15000مترمربع دارد و مقبره دروني حرم امامزاده با كاشي معرق تزئين شده است.
به دليل داشتن درختان كهنسال شبيه پارك هاي جنگلي است و به خاطر همين جنگلي بودن تعداد زيادي پرنده را لابه لاي شاخه هاي درختان آن در حال جستجو مي توانيد پيدا كنيد.
حتي اگر آنها نبينيد مطمئن باشيد صداي آوازشان را خواهيد شنيد.
مكان:تهران،خيابان شريعتي،بلوار صبا،خيابان قيطريه
مسجد ملارستم از جالبترين مساجد مراغه است و گفته مي شود يكي از اولين بناهاي شاه طهماسب بوده است.
اين مسجد در ميدان ملارستم در خيابان قدس مراغه قرار دارد.
سردر بلند ورودي مسجد قوس جناقي و مقرنسي گچي دارد.شبستان مسجد ملارستم 35 ستون چوبي در پنج رديف دارد كه سقف چوبي مسجد را نگه داشته اند.
ستون ها و سرستون هاي چوبي مسجد تزئيناتي قابل توجه دارند.
در ميان ديدني هاي استان مركزي چشمه آب گرم محلات از قديم معروف بوده است.
چشمه جوشان آب گرم محلات در 25 كيلومتري شمال شرقي محلات قرار گرفته و از طريق يك جاده آسفالته به جاده دليجان محلات متصل مي شود.
از سمت شمال هم به جاده اصلي قم،اصفهان مي رسد.اين چشمه از نوع آب هاي گرم عمقي است.عمق اين نوع آب هاي گرم به 20هزار متر و گرماي آن متناسب با عمق و سرعت بالا آمدن گاهي به 100درجه سانتي گراد هم مي رسد.
تركيبات آب اين چشمه شامل املاح معدني مختلف،ويژگي درماني به آن داده است.
كوههاي منحصر به فرد و زيباي مريخي كه در جاده چابهار به گواتر ديده مي شوند،از زيباترين مناظر طبيعي ايران هستند كه كمتر مورد توجه قرار مي گيرد.حدو 40 تا 50 كيلومتر بعد از چابهار به سمت بندر گواتر كوههايي هستند كه به كوههاي مينياتوري يا مريخي معروفند.اين كوهها در مناطق جنوبي سيستان و بلوچستان قرار دارد.
غار كرفتو در دل صخره هاي مرتفع و در 67 كيلومتري شمال غرب شهر ديواندره و با فاصله تقريبي 70 كيلومتري شرق شهر سقز در نزديكي روستاي يوزش باش كندي واقع است.از آثار گردشگري استان كردستان است كه باستان شناسان آن را مربوط به دوره سوم زمين شناسي مي دانند.كتيبه اي يوناني بر سردر يكي از اتاق هاي طبقه سوم اين غار وجود دارد كه از اين غار به عنوان معبد هراكلس نام برده شده است.
طول غار حدود 750متر است و راههاي فرعي متعددي از آن منشعب مي شود و داراي 4 طبقه است.
باغلار باغي به معني باغ باغ هاست.اين مكان در زمان هاي قديم پر از باغ و گردشگاهي بود براي مردم،اما حالا آن باغ ها جاي خود را به وسايل بازي و شهربازي داده اند.اين پارك در دامنه كوه و جايي مرتفع بنا شده است.آب و هواي اين منطقه كه در شمال تبريز واقع شده خيلي خنك است.
مكان:بلوار استادشهريار،ضلع شمالي كوي ولي عصر،پارك باغلار باغي.
(تصوير مرتبط با متن نمي باشد)
در 65 كيلومتري آمل بعد از روستاي اسك،سمت چپ،مسيري فرعي قرار دارد كه در اين مسير پنچ شش روستا پشت سر هم قرار دارد.
اسم آخرين روستا، آب گرم است كه بدليل خاصيت آب گرم اين روستا در درمان بيماريهاي مفصلي ،اسم روستا را هم آب گرم گذاشته اند.
از بناهاي دوره پهلوي است كه در جنوب ميدان معلم چالوس و در منطقه اي به نام محوطه كاخ قرار گرفته و در حال حاضر به عنوان مكان اداره ميراث فرهنگي چالوس مورد استفاده قرار مي گيرد.
پشت بام اين كاخ ،شيرواني و تراس آن نرده چيني است.اين كاخ براي استراحت كوتاه مدت بكار مي رفته است.
اين مراسم با بيش از پانصد سال قدمت (به مرور زمان همراه با تغيرات)همه ساله در نيمه دوم ارديبهشت در روستاي اسك بخش لاريجان در فاصله 85 كيلومتري شهرستان آمل در مسير جاده هراز برگزار مي شود.
در اين روز مردها با در دست داشتن غذا و ميوه و چاي از روستا بيرون مي روند و امور روستا را به زن ها واگذار مي كنند و زنان روستا هم از بين خود يك نفر را براي زمامداري انتخاب مي كنند.
در اين روز ورود مردها به داخل روستا ممنوع است و مرداي كه به تذكرات توجهي نكنند با چوب دستي زنان روستا مواجه خواهند شد.